Co je BONDING

08.11.2013 23:05

Bonding je výraz pro slepení, svázání matky a dítěte ihned po porodu.  Jedná se o proces utváření láskyplné vazby mezi matkou a jejím dítětem. Je podporován biologickými, imunologickými, psychologickými procesy. Poporodní kontakt je neopakovatelný a má tedy neopakovatelnou hodnotu.

Ideální je kontakt okamžitý nepřerušený a nevyrušovaný a těsný, tedy kůže na kůži.

 

Miminko se na břiše matky v jejím náručí cítí spokojeně, má polohovou jistotu, matka mu poskytuje oporu pod ním (břicho) i kolem něj (ruce). Má stabilnější srdeční i dechovou činnost. Matka i dítě se seznamují, prohlíží se, do paměti se vtiskává podoba i vůně. Přibližně po 15ti minutách začíná miminko hledat bradavku, odstrkuje se od matčina břicha (masíruje tak dělohu a pomáhá tak k porodu placenty). Kolem 45. minuty najde bradavku, začíná jí osahávat, olizovat a přibližně hodinu po porodu začíná sát. Po náročném porodu však toto samopřisátí může proběhnout až za několik hodin po porodu.

 

Nepřerušovaný kontakt a správný bonding má vliv i na snazší rozvoj kojení. Matky si také lépe zvykají na změnu režimu, na kratší spánkové cykly podle dítěte a jsou také v péči o miminko trpělivější a laskavější.

 

Pokud se chcete o bondingu dozvědět více navštivte kurz o bondingu, péči o novorozence a kojení v teplické nemocnici nebo kurz pořádaný Máma o.s. Úžasná mysl novorozence.